Skip to content

Nainen ja jalat

Hyödynnä ilmainen energia

Energiansäästämisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että on sisällä kylmä. Valtaosa kiinteistöistä on epätasapainossa ja talon sisällä on jopa 5-7 asteen lämpötilaeroja. Kiinteistöä lämmitetään kylmimmän asunnon mukaan ja muualla liikalämpö tuuletetaan ikkunoista ulos. Suurimpana puutteena taloyhtiöissä on se, että todellisia huonelämpötiloja ei tiedetä. Se johtaa arvailuun ja turhiin korjauksiin. Myöskään ilmaista energiaa ei päästä hyödyntämään. Oikea sisälämpötila on myös tärkeä osa asumismukavuutta.

Oumanin langattoman mittausjärjestelmän avulla täsmällisiä huonelämpötiloja voidaan seurata reaaliajassa ja näin mahdollisesti tarvittavia korjaavia toimenpiteitä pystytään tekemään kohdennetusti.

Lue lisää langattomasta mittausjärjestelmästä

Lämpömestaripalvelulla säästät keskimäärin 10 % lämmityskuluista

Lämmityskulut ovat taloyhtiön suurin kuluerä – ne muodostavat noin 25 %:n osuuden kaikista kuluista. Ouman Lämpömestari-palvelulla saadaan keskimäärin 10 % säästöä lämmityskuluissa. Taloyhtiölle se tarkoittaa tuhansien eurojen säästöjä. Investointi maksaa itsensä takaisin nopeasti, yleensä alta kolmessa vuodessa. Kerta ostamisen lisäksi tarjoamme myös maksuaikamallin ilman alkuinvestointeja.

Päivitämme taloyhtiön automaation moderniksi, etäohjattavaksi ja energiaa säästäväksi Ouflex-ratkaisuksi. Lisäksi asennamme huoneistoihin langattomat lämpö- ja kosteusanturit, jolloin saamme taloyhtiön todellisen lämpökartan ja mahdollisen lämmitysjärjestelmän epätasapainon selville. Lämpömestari-palvelua hyödyntää jo yli 3 000 taloyhtiötä.

Lue lisää Lämpömestari-palvelusta
Mies tarkastalee kaavioita tabletilta.
Nainen ruokkii koiraa olohuoneessa.

Lämmitys optimoidaan todellisen tilanteen mukaan. Lämmitysongelmat paikallistetaan reaaliaikaisesti ja toimenpiteet kohdistetaan oikein. Lämpötilojen ja kosteuden seuranta auttaa paikallistamaan rakenteellisia ongelmia ja ennaltaehkäisee niiden syntyä. Paremmin tasapainossa oleva kiinteistö on energiatehokas ja lämmittää tasaisesti säätilan muutoksista huolimatta.

Ouman-tekniikan avulla taloyhtiö ja isännöitsijä voivat seurata talon lämpötilaa, kosteutta ja lämmitysprosessin toimivuutta. Lisäksi järjestelmää voi säätää tietoturvallisen etäyhteyden kautta ja tarvittavat hälytykset välittää huoltoyhtiölle ja isännöitsijälle.


Jotta voimme tarjota juuri teidän kohteeseenne sopivaa ja tarpeenmukaista ratkaisua, käymme mielellämme tekemässä kartoituskäynnin. Kartoituksessa käydään läpi automaatiojärjestelmän tämän hetkinen kunto ja toiminta. Kartoituskäynti on aina ilmainen, eikä velvoita taloyhtiötä mihinkään.

Tilaa ilmainen säästökartoitus oman alueesi Ouman-tiimiltä
Mies tarkastelee näkymiä tabletilta pannuhuoneessa.

Kun ostat Lämpömestari-palvelun saat

 • Säästökartoituksen kiinteistöihin
 • Tiedotuksen kiinteistön asukkaille
 • Tarvittavan laitteiston asennuksen
 • Lämmitysjärjestelmän viritystyöt
 • Seurannan ja raportoinnin syntyneistä säästöistä
 • Tyytyväisyystakuun
Tutustu Lämpömestaripalvelun vaihtoehtoihin

Taloyhtiön poistoilmakoneiden ja ilmanvaihdon modernisointi

Vaihdamme vanhat 2-nopeusohjatut huippuimurit uusiin EC-puhaltimiin, jotka ovat portaattomasti säätyviä. Myös ilmanvaihtokanavat nuohotaan ja huoneistokohtaiset ilmamäärät säädetään oikeiksi. Taloyhtiön ilmanvaihtoa ohjataan mukautuvasti painemittauksen avulla, jolloin ilmamäärät ovat aina oikeat. Älykäs ohjausjärjestelmä mahdollistaa tehokkaamman pakkaspudotuksen ja kesäaikaan huoneistoja voidaan viilentää öisin. Uudet EC-puhaltimet kuluttavat vähemmän sähköä, ovat hiljaisempia ja vähentävät lämmönkulutusta. Jatkuva säätö ylläpitää suunniteltua tasapainoa, vaikka venttiilit jossain päin taloa tukittaisiin.

Näin se tehdään

 1. Konseptin esittely isännöitsijälle
 2. Alkutiedot
 3. Kustannusarvio
 4. Kartoitus
 5. Tarjouksen esittely hallitukselle / isännöitsijälle
 6. Hallituspäätös
 7. Toteutus (1-3 pv)
 8. Mittauspöytäkirjat ja urakan hyväksyntä

Lataa esite

Lue lisää ilmanvaihdon ja poistoilmakoneiden modernisoinnista

Kerrostalon lämmönjakohuoneen tarkistustoimenpiteet

Oheiselta videolta voit katsoa, millaisia tarkistustoimenpiteitä olisi hyvä tehdä kaukolämpölaitteistolle ennen lämmityskauden alkua.

Ohjeita taloyhtiöille automaation hankintaan ja päivitykseen

Motiva, ympäristöministeriö ja useat taloautomaatioalalla toimivat yritykset ovat yhteistyössä koonneet taloyhtiöille ohjeet automaatiojärjestelmän hankintaan. Tämä ohjeistus löytyy kokonaisuudessaan Motivan sivuilta. Myös Ouman on ollut hankkeessa mukana.

Olemme Oumanilla koostaneet tuon sivuston sisällön yhdeksi tiukaksi materiaalipaketiksi, jonka voit ladata oheisesta linkistä. Tässä on oivallista opiskelumateriaalia, jonka avulla kokonaiskuva taloyhtiön automaatiojärjestelmästä ja sen mahdollisuuksista varmasti selkenee. Ole hyvä!

Taloautomaatio suurissa asuinrakennuksissa

Kyberturvallisuus asuinrakennuksissa

– Jos asennetun järjestelmien tietoturva on heikko on vain ajan kysymys koska sitä vastaan hyökätään
– Jos hakkeri ottaa järjestelmän haltuunsa, sitä kautta voidaan esim. katkaista lämmöt, avata ovet tai sulkea ilmanvaihto
– Kentällä voi olla tuhansia huonosti suojattuja kohteita. Kyberturvallisuuskeskuksen vuoden 2019 tutkimus löysi näitä hieman alle tuhat

Käsityksemme mukaan suurin riski on olemassa olevissa järjestelmissä. Uudet järjestelmät ovat pääsääntöisesti tietoturvallisia.

Mitä toimenpiteitä pitäisi tehdä?

Käytännössä kaikissa kiinteistöissä on jonkinlainen automaatiojärjestelmä. Se on joko online tai offline.
1. Ottakaa tilanne haltuun. Tehkää vähintään ne toimenpiteet mitä kyberturvakeskus suosittelee:
https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/kuka-sammutti-valot-puutteellinen-rakennusautomaatiolaitteiden-suojaus-verkossa
2. Voitte myös pyytää asiantuntijan kartoittamaan tilanteen. Automaatio-asiantuntijoita löytyy mm. rakennusautomaatioliiton kotisivuilta rall.fi
3. Kun teette päätöksiä automaation uudistamisesta, kannattaa tutustua myös Ouman Ounet nettivalvomoon, jossa on pankkitason salaus ja kaksivaiheinen käyttäjän autentikointi (Salasana + teksiviesti käyttäjän kännykkään).

Tutustu Ounet nettivalvomoon