Skip to content

Enää ei tarvitse lämmittää kylmimmän asunnon mukaan

Asunto-osakeyhtiöiden lämmityskuluja saadaan pienennettyä älykkään automaation avulla

Lämmitys on suurin yksittäinen kuluerä asunto-osakeyhtiön taloudessa. Kaukolämmöllä lämpiävissä taloissa lämmityskulut muodostavat yleensä 35-40 prosenttia kokonaiskuluista, jonka päälle lasketaan vielä lämmin käyttövesi.
Aika usein asuintalon lämmitysmitoitus on pielessä.



– Lämmitysjärjestelmän mitoitus ja säädöt voivat olla muuttuneet. Tämän vuoksi huoneistojen lämpötilat eivät ole tasapainossa. Lämpötilaerot eri huoneistojen välillä voivat olla viisikin astetta, kertoo isännöitsijä Juha Hänninen Karjalan Tilipalvelu Oy:stä.
Monissa asunnoissa ei ole edes termostaatteja pattereissa. Monesti liikalämpöä tuuletetaan yläkerroksissa harakoille.


– Tuttu ilmiö. Laskin kerran, että 43 asunnon asuinkerrostalossa oli syyskylmällä 25-30 yläkerran ikkunaa auki, Hänninen kertoo.


Asialle piti tehdä jotain. Juha Hänninen tutustui messuilla (2014) kotimaisiin älykkäisiin lämmönsäätölaitteisiin, joiden avulla on mahdollista saavuttaa tarkempaa lämmitystä. Ajatuksena on lämmitystehon mitoittaminen kulloisenkin tehotarpeen mukaan.


– Ensimmäinen laitteisto oli Simapin valmistama. Nyt käytämme pääasiassa Oumanin tekniikkaa.


Tulokset ovat olleet vakuuttavia.


– Tyypillisessä Joensuun keskusta kerrostalossa on pudotettu (2016-2019) kaukolämmön kustannuksia 26 870 eurosta 22 570 euroon lisäämättä eristeitä, uusimatta ikkunoita tai muutoin vaikuttamatta rakennuksen vaippaan, Hänninen kertoo ja esittelee kyseisen talon laskelmat.


Energian hinta on saman tarkastelujakson aikana noussut reilusti.


– Vielä vuonna 2017 kaukolämpö maksoi Joensuussa 1,21€ / m2 kuukautta kohden. Tänä vuonna vastaava hinta on 1.37€ / m2 (Karjalainen 21.9).


Esimerkkikohteessa talon lämpölasku on siis pudonnut 16%, vaikka samaan aikaan kaukolämmön hinta on noussut 13%.


Jokaisen taloyhtiön asunnon eteiseen asennetaan lämpötila- ja kosteusanturi, joka välittää mittaustiedon reaaliajassa langattomasti lämmönjakolaitteistolle. Kiinteistöhuolto ja isännöitsijä näkevät kunkin asunnon mittaustiedot reaaliajassa oman tietokoneen näytöltään.


– Ennen automatiikkaahan ei ollut tietoa näistä varsin suurista lämpötilaeroista. Taloa on lämmitetty sen mukaan, kuin kylmimmästä huoneistosta on ilmoitettu. Silloin lämpimimmässä huoneistossa voi olla 25-26 astetta.


Järjestelmän asennuksen yhteydessä asukas voi vaikuttaa oman huoneistonsa lämpötilaan muutaman asteen liukumalla asetusarvon molempiin suuntiin. Astelukua tärkeämpää on vakaa lämpötila. Kun asunnon lämpötila pysyy mahdollisimman tasaisena, ei epämiellyttävää vedon tunnetta pääse syntymään. Lämmönsäätöautomatiikkaa saa säätiedot Forecan palvelimelta ja huomioi ne lämmönsäädössä. Sääkompensoinnin avulla saavutetaan säästöä ja asumismukavuutta, kun lämmitystä voidaan ohjata ennakoivasti. Myös ihmisten asumisrytmiin voidaan mukautua.


– Aamulla ja illalla ollaan paljon suihkussa. Silloin voidaan vähentää lämmityksen osuutta ja antaa lämpöä lämpimänä käyttövetenä. Taloyhtiön kaukolämmön alajakokeskuksessa on erilliset lämmönvaihtimet lämmitykselle ja lämpimälle käyttövedelle. Automaatio sulkee lämmityksen lämmönsiirtimelle tulevan kaukolämmön ja päästää sen vain lämpimän käyttöveden siirtimelle, Juha Hänninen selvittää.


Ohjauksen rakentaminen kokonaiseen kerrostaloon maksaa alle 10 000 euroa. Juha Hänninen laskee, että investointi maksaa itsensä kolmessa vuodessa ja sen jälkeen sen tuoma säästö on jokavuotista.

Säästöjä saadaan kahta kautta

Varmaa on noin kymmenen prosentin säästö lämmityskuluihin, kun lämmitetään vain sen verran kuin kullakin hetkellä tarvitsee, asukkaiden toiveet huomioiden.


Tätä tukee myös hiljattain julkaistu VTT:n tutkimus. Paula Ala-Kotila, Terttu Vainio ja Janne Heinonen tutkivat kahdeksaa Tampereella sijaitsevaa opiskelijakerrostaloa. Tutkimuksen mukaan tarpeen mukainen lämmitys säästi 11% kaukolämmön kuluissa ja leikkasi 14-15% huippukulutuksesta sekä yhdeksän prosenttia kasvihuonepäästöistä.


Kaukolämmön toimittajat tarjoavat yleensä asunto-osakeyhtiöille halvempaa tariffia, jos yhtiöt suostuvat leikkaamaan kaukolämmön tehohuippuja. Huippukulutuksen aikana tuotettu kaukolämpö on paljon normaaliajan kaukolämpöä kalliimpaa.
Juha Hänninen laski kullekin talolle parhaan ja edullisimman tuotteen.


– Eräässä taloyhtiön sopimuksessa oli mitoitus tehty 155 kilowattiin. Kun automatiikan huipputehon rajoitus pudotti tehon 92 kilowattiin, laski koko vuoden kaukolämmön hinta merkittävästi.


Tämä artikkeli on referoitu sanomalehti Karjalaisessa julkaistusta artikkelista. Alkuperäisen artikkelin löydät Karjalaisen verkkosivuilta: https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/262757

Avainsanat
asumiskulut, Asumismukavuus, energiakustannus, Kaukolämpö hinta, Kustannussäästö, Lämmityskulut, ouman