Skip to content

Oumanin järjestelmien avulla taataan viihtyisä ja turvallinen asuminen

Kouvolan Asunnot on Kouvolan kaupungin omistama kiinteistöyhtiö, joka tarjoa asukkailleen kohtuuhintaisia ja viihtyisiä asuntoja erilaisiin elämäntilanteisiin. Yhdessä Oumanin kanssa on tiettyihin kiinteistöihin lähdetty luomaan nykyaikaisia ratkaisuja energian säästämiseksi sekä asumismukavuuden parantamiseksi.

Kouvolan Asuntojen kiinteistökanta koostuu yhteensä 175 kiinteistöstä. Asuntoja löytyy niin kerros-, luhti- kuin rivitaloista. Asuinkiinteistöjen lisäksi Kouvolan Asunnoilla on myös kymmenkunta palvelutaloa. Monessa kiinteistöyhtiön kohteessa oli käytössä Oumanin yksikkösäätimiä jo ennen keväällä 2018 Oumanin kanssa aloitettua laitekannan modernisointia. Ensimmäiseksi kohteeksi, jossa laitekantaa lähdettiin modernisoimaan ja energiankulutusta optimoimaan, valikoitui eräs yhtiön palvelutaloista.

– Ongelmanamme oli kohteen vanhentunut automaatio. Samanaikaisesti tuli tarpeita ilmanvaihdon modernisointiin. Ouman tarjosi sopivaa ratkaisua ilmanvaihdon osalta. Samalla kaikki saatiin liitettyä myös Oumanin uuteen automaatiojärjestelmään, muistelee Kouvolan Asuntojen tekninen isännöitsijä Sami Tanska.

– Tämä oli sellainen yksittäinen projekti, joka saatiin maaliin hyvin kokemuksin. Siitä asiat lähtivät sitten etenemään muihinkin sellaisiin kohteisiin, joissa meillä oli jo ennestään Oumanin yksikkösäätimiä, Tanska jatkaa.

Oikein tehdyllä automaatiolla useita hyötyjä

Oumanin asiakkuuspäällikkö Heikki Kaksonen hyppäsi mukaan projektiin siinä vaiheessa, kun palvelutalolle tehtävät asennukset olivat juuri alkamassa. Palvelutaloon tehtiin lopulta oikeastaan kaikki, mitä Oumanin palveluvalikoimasta löytyy aina langattomasta verkosta poistoilman modernisaatioon. Olennaisena osana kokonaisuutta oli Ouman Flexiot-automaatiojärjestelmä, joka mahdollistaa rakennusautomaation tehokkaan seurannan ja hallinnoinnin. Järjestelmään kuuluu myös Ounet-nettivalvomo, joka mahdollistaa etähallinnan.

– Halusimme mukaan myös huoneistokohtaisen anturoinnin. Sen avulla saamme asumisolosuhteista dataa, jota hyödynnetään varsinaisessa lämmityksen säädössä, Tanska sanoo.

– Oikein tehty rakennusautomaatio toimii niin, että sen avulla lisätään asukasviihtyvyyttä ja saadaan myös aikaan säästöjä. Silloin kulutus ja mukavuus eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja. Tähän me pyrimme, Kaksonen painottaa.

Hallittavuus vapauttaa huollon resursseja

Tällä hetkellä Kouvolan Asunnoilla on yhteensä 25 Oumanin Ounet-järjestelmän lisenssiä. Uusien järjestelmien ja työkalujen ansiosta kaikki on helposti seurattavissa. Kun kaikki on seurattavissa, on oikeiden päätöksien tekeminen helppoa. Pelkän tuntuman sijaan päätöksissä voidaan nojata selkeisiin lukuihin ja faktoihin. Myös pitkäaikaisempia trendejä on kätevä seurata.

– Hallittavuus on tässä koko järjestelmässä se nykypäivän juttu. Kun pystymme itse kontrolloimaan ja hallinnoimaan järjestelmää, vapauttaa se huollolta aika paljon resursseja muihin tehtäviin. Kun saamme olosuhdetietoja myös suoraan huoneistoista, pystymme sitä kautta takaamaan sen, että asukkailla on viihtyisät ja turvalliset asuinolosuhteet, Tanska toteaa.

Avainsanat
automaation modernisointi, Energiansäästö, Energiatehokkuus, ilmanvaihdon modernisointi, Kokemuksia Ouman, Kouvolan Asunnot