Tekoäly leikkaa Kouvolan Asuntojen lämpölaskua 10–30 prosenttia

Älykäs lämmönohjaus auttaa kaupungin kiinteistöyhtiötä sopeutumaan kalliin energian maailmaan. Samalla pienenee yhtiön hiilijalanjälki. Tärkeintä on kuitenkin asukkaiden viihtyminen, sanoo isännöitsijä Sami Tanska.

Kouvolan Asunnot Oy:n omistamassa 169 kiinteistössä kuluu vuosittain noin 40 000 megawattituntia lämpöenergiaa. Se tulee kalliiksi, kun energian hinta jatkaa nousuaan. Kaupungin vuokra-asuntoyhtiö onkin modernisoinut kiinteistöjen automatiikkaa yhteistyössä Oumanin kanssa vuodesta 2018 lähtien.

Tähän mennessä Ouman Flexiot -järjestelmän älykäs rakennusautomaatio on asennettu 26 kerros-, rivi- ja luhtitaloon. Ouman hoitaa laitteiden toimitukset ja urakoinnin avaimet käteen -periaatteella.

”Asuntojen langattomien antureiden ansiosta lämmityksen säätäminen perustuu nyt faktaan eikä mutu-tuntumaan. Saamme pidettyä lämpötilan 21 asteessa, vuodenajasta ja sään muutoksista riippumatta”, sanoo Sami Tanska, Kouvolan Asuntojen isännöitsijä.

Langattomat anturit syöttävät tietoa tekoälyohjelmalle, joka seuraa sääennustetta, selittää Matias Norberg, Oumanin aluepäällikkö.

 

”Tyypillisen lämmitysjärjestelmän säätö perustuu vain manuaalisesti asetettavaan lämmönsäätökäyrään. Arvoja on lisäksi järjestään ajan saatossa säädetty väärin yksittäisten ongelmatilanteiden korjaamiseksi. Älykäs lämmönsäätö sen sijaan järjestelmä reagoi koko ajan vallitsevaan lämmöntarpeeseen, ja lisäksi huomioidaan sääennusteen eri elementit. Lämmönsäätö toimii dynaamisesti ja energiaa ostetaan vain tarvittava määrä eikä yhtään enempää.”

Kovimmilla pakkasilla, kun energian kulutus on huipussaan, järjestelmä myös rajoittaa lämmityksen tehoa hetkellisesti. Kriittisinä tunteina energiankäyttö jaetaan tehopiikin sijaan pidemmälle aikajaksolle.

Kouvolan Asuntojen kiinteistöt lämpiävät kaukolämmöllä, öljyllä ja maakaasulla. Kaikkien näiden hinnat ovat nousseet rajusti viime vuosina. Isännöitsijä Sami Tanskan mukaan viimeisin korotus paikallisen kaukolämmön hintaan oli 30 prosenttia.

Älykäs lämmönsäätö parantaa tuntuvasti kiinteistöjen energiatehokkuutta. Säästöä kertyy etenkin turhan ylilämmittämisen välttämisestä.

”Lämpöenergian kulutus on pudonnut keskimäärin noin 10–30 prosenttia niissä kiinteistöissä, joihin Oumanin järjestelmä on asennettu. Hiilijalanjälki on pienentynyt suunnilleen saman verran”, Tanska kertoo.

CO2-päästöjen leikkaaminen on tärkeää Kouvolan Asunnoille, joka on vastuullisuusohjelmassaan sitoutunut hillitsemään ilmastonmuutosta.

Oumanin Matias Norberg muistuttaa, että säästöprosentit vaihtelevat suuresti ja riippuvat täysin kiinteistön lähtötilanteesta. Tyypillinen säästö on kymmenen prosentin luokkaa.

Rakennusten lämmitys on kuitenkin vain osa automaatiota. Kohteesta riippuen Flexiotin avulla on automatisoitu myös saunojen lämmitys, ulkovalaistus, ulko-ovien sähkölukot, talo-, rappu-, tai huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet sekä erilaiset hälytykset. Jos esimerkiksi hulevesikaivossa veden pinta ylittää tietyn rajan, hälytys lähtee automaattisesti kiinteistön huoltajalle. Kaikkea tätä voi seurata selainpohjaisesta Ounet-nettivalvomosta reaaliajassa.

”Olemme liittäneet systeemiin kaiken mahdollisen. Erilaisten liikkuvien osien ja vikojen määrää on vähentynyt, mikä helpottaa suuresti meidän isännöitsijöiden arkea”, Tanska sanoo.

Automaatio parantaa myös asumismukavuutta. Kouvolan kohteissa sisälämpötilat pysyvät optimaalisina kellon ja vuoden ympäri. Ylilämmityksestä on päästy eroon, samoin viileistä päivistä syksyllä, jolloin perinteinen lämmitysjärjestelmä reagoi sään kylmenemiseen hitaasti.

”Säästöt ovat hyvin tervetulleita. Viime kädessä kaikkein tärkeintä on se, ettei asumismukavuudesta tingitä”, Tanska sanoo.

Oumanin asiakkaana Tanska kertoo arvostavansa sitä, että hänen tarpeitaan on kuunneltu ja automaatiota on räätälöity yhtiön tarpeisiin sopivaksi. Tanskan pyynnöstä järjestelmään lisättiin esimerkiksi astronominen kello, joka tietää auringon nousu- ja laskuajat vuoden ympäri. Sen avulla pihavalot saatiin syttymään ja sammumaan automaattisesti ilman vikaherkkiä hämäräkytkimiä.

Flexiot-järjestelmän tietoturva on huippuluokkaa, ja kaikki dataliikenne on salattua. Käyttöoikeudet on vain valituilla henkilöillä, eikä ulkopuolisilla ole missään olosuhteissa pääsyä kohteissa olevaan dataan.

Entä hinta? Se on Tanskan mukaan kilpailukykyinen muihin laitetoimittajiin ja urakoitsijoihin verrattuna. Takaisinmaksuajat ovat 3–5 vuoden luokkaa.

”Kokemus on osoittanut, että Oumanin ratkaisu on meille oikea. Tarkoitus on vähitellen asentaa Oumanin järjestelmä kaikkiin 169 kiinteistöön.”