”Kukaan ei saa palella”

Savas-säätiön palvelukodeissa nautitaan tasaisesta lämmöstä. Lämpömestari-palveluun kuuluvan etäseurannan ansiosta hoitohenkilökunta saa keskittyä omaan työhönsä ja isännöitsijän ajokilometrit pysyvät kohtuullisina.   

Savas-säätiö omistaa 17 kehitysvammaisten palvelukotia kahdeksalla paikkakunnalla ympäri Etelä- ja Pohjois-Savoa. Kaikki kiinteistöt on kytketty Oumanin Lämpömestari-palveluun.

”Energian hinta tahtoo nousta koko ajan, ja nyt voimme seurata kulutusta tarkasti. Samalla etävalvonta on vähentänyt tarkistuskäyntejä kiinteistöihin. Siitä on valtava hyöty, kun palvelukotien välillä on enimmillään 350 kilometriä”, sanoo Savas-säätiön isännöitsijä Petri Lievonen.

Palvelukodit sijaitsevat Iisalmessa, Pieksämäellä, Kuopiossa, Kiuruvedellä, Mikkelissä, Varkaudessa, Mäntyharjulla, Kerimäellä ja Savonlinnassa. Kiinteistöistä vanhimmat on rakennettu 1990-luvulla ja uusimmat 2010-luvulla. Lämmitysmuoto on kaikissa kaukolämpö.

Langattomat huoneistoanturit lähettävät reaaliaikaiset tiedot kaikkien 250 asunnon lämpötiloista Lievosen tietokoneen ruudulle. Ounet-järjestelmä hälyttää, jos lämpötila viilenee vian seurauksena.

”Meillä on paljon liikuntarajoitteisia asukkaita, joilla liikkuminen ei tuota lämpöä kehoon. Silloin on erityisen tärkeää, että lämmitys on tasaista ja toimii varmasti. Kukaan ei saa joutua palelemaan.”

Hoitoalalla on pulaa työntekijöistä. Siksi Lievosen mielestä on varmistettava, että palvelukotien henkilökunta saa keskittyä asukkaisiin. Heidän ei tarvitse käyttää aikaa lämmityksen tarkkailuun ja vikojen etsimiseen, kun isännöitsijä näkee jokaisen kiinteistön tilanteen etänä.

Lämpömestari-palvelun ytimessä on lämmitystä ohjaava Ouflex A -säädin ja Ouman Flexiot automaatiojärjestelmä. Laitteen tekoälyohjelma seuraa sääennustetta ja huonelämpötiloja, nostaen tai laskien lämmönkiertoon menevän veden lämpötilaa ennakoiden niin, että lämpötilat pysyvät tasaisina. Systeemi vähentää ylilämmittämistä ja leikkaa kiinteistöjen lämmityslaskua keskimäärin 10 prosenttia. Palveluun voi liittää myös huipputehon rajoittimen, mikä parantaa energiatehokkuutta entisestään.

”Kaukolämpöyhtiöiden kulutusraporteista näkyy, että Savas-säätiön kiinteistöissä on kertynyt säästöä noin 107 000 euroa vuosien 2016 ja 2022 välillä. Se on hieno tulos, kun rakennukset ovat suhteellisen pienikokoisia”, kertoo Oumanin aluepäällikkö Matias Norberg.

Lämmityksen lisäksi Ouflex A:n avulla on automatisoitu muun muassa ilmanvaihtokoneita, pihavaloja ja saunojen lämmitystä. Vuoden 2023 aikana myös kiinteistöjen vedenkulutus on otettu seurantaan.

”Jos tulee vuotoja, saan niistä hälytyksen saman tien. Aiemmin vuodot huomattiin pahimmillaan vasta seuraavasta vesilaskusta”, isännöitsijä Petri Lievonen sanoo.  Järjestelmä lähettää raportit vedenkulutuksesta asiakkaalle automaattisesti asiakkaalle.

Lievonen on ollut tyytyväinen Oumanin palveluun. Hän suosittelee Lämpömestaria muillekin.

”Aina on saanut apua, kun sitä on tarvittu. Oumanin kaverit ovat aktiivisia ja osaavat ehdottaa uusia toimintoja, kuten nyt tämä vedenkulutuksen mittaaminen. Luotto on vahva ja homma toimii. Suosittelen lämpimästi.”