Oumanista tuli kaukolämpöyhtiöiden vakiokumppani kulutusjouston laitetoimittajana ja urakoitsijana
Oumanin teknologia tasoittaa kysynnän tehopiikit kaukolämpöverkossa ja modernisoi samalla taloyhtiöiden lämmityksen. Kulutusjousto vähentää ilmastopäästöjä ja auttaa varautumaan kaukolämmön vikatilanteisiin. Jo yli sata kiinteistöä on mukana Väre-yhtiöiden ja Oumanin yhteistyössä – ja vauhti kiihtyy.
Kaukolämmön kulutusjousto tarkoittaa sitä, että kaukolämpöverkossa olevien kiinteistöjen lämmitystehoa voidaan pudottaa hetkellisesti, ilman että sisätiloissa viilenee. Esimerkiksi keväällä, kun aurinko jo lämmittää kiinteistöä, lämmitystä voidaan vähentää automaattisesti. Myös kovilla pakkasilla, kun lämmön kulutus on suurimmillaan, tehoa voidaan leikata väliaikaisesti. Idea on sukua sähkön kulutusjoustolle, jossa sähkön käyttö ajoitetaan esimerkiksi pörssisähkön halvimmille tunneille.
Taloyhtiöt ja muut kiinteistöjen omistajat hyötyvät kulutusjoustosta, kun kaukolämmön tehomaksut pienenevät pienentyneiden tehopiikkien myötä. Kaukolämpöyhtiö hyötyy, kun polttoaineita kuluu vähemmän ja tulevaisuudessa esimerkiksi öljyllä toimivia varavoimalaitoksia tarvitaan harvemmin paikkamaan kovien tehopiikkien luomaa hetkellistä, mutta kriittistä lisätarvetta. Samalla vähenevät hiilipäästöt ilmakehään, eli kyseessä on moninkertainen win-win-tilanne.
Kulutusjouston toteuttaminen kokonaisen kaukolämpöverkon mittakaavassa vaatii varta vasten räätälöityä teknologiaa ja pitkälle vietyä automatisaatiota kiinteistöjen lämmönsäätelyssä. Ouman on kehittänyt kulutusjoustoa muun muassa Energiapalveluyhtiö Väreen osakkaiden kanssa nyt kolmen vuoden ajan. Mukana ovat Väreen osakkaista Alva-yhtiöt, Kuopion Energia, Savon voima ja Lappeenrannan Energia.
”Kokeilimme alussa lähes kaikkia laitetoimittajia ja myös kulutusjoustoon erikoistuneita yrityksiä. Oumanin kanssa on saatu parhaat kokemukset, ja muut ovat jääneet vähitellen pois. Järjestelmää kehitetään edelleen ja oppimista on vielä paljon, mutta uskon että kulutusjousto nousee meillä merkittävään rooliin kaukolämmön tuotannossa ja suunnittelussa. Se on myös strateginen tavoitteemme”, sanoo Alva-yhtiöiden liiketoimintapäällikkö Riku Martikainen.
Tärkeä osa kulutusjoustoa on etäohjattava kiinteistökohtainen tehon rajoitus. Tämä ominaisuus tuotiin järjestelmään tekoälysovelluksen päivityksessä syksyllä 2023.
”Kiinteistöjen lämmitysteho pystytään nyt kalibroimaan etänä tietylle tasolle. Tämä on merkittävä askel kaukolämpöasiakkaiden näkökulmasta, koska se pienentää asiakkaan tehomaksuja”, Martikainen kertoo.
Samalla on tarkennettu järjestelmän tehoennustetta. Se tarkoittaa, että tekoäly osaa ennustaa säätietojen perusteella entistä tarkemmin, kuinka paljon lämpöenergiaa kiinteistöissä tarvitaan tulevina vuorokausina.
Osana yhteistyötä Ouman on toimittanut kiinteistöautomaation noin kahteenkymmeneen taloyhtiöön Jyväskylässä. Automaation ydin on lämmönjakohuoneeseen asennettava Ouman Flexiot järjestelmän Ouflex A -säädin sovelluksineen, jota seurataan ja ohjataan etänä Alvan tarkkaamosta. Lisäksi asuntoihin on asennettu Oumanin langattomat huoneistoanturit, jotka mittaavat sisälämpötilaa ja kosteutta reaaliajassa.
Tekoäly seuraa sääennustetta ja muuttaa patteriverkostoon menevän veden lämpötilaa ennakoivasti niin, että asuntojen lämpötila pysyy tasaisena myös silloin, kun sää muuttuu nopeasti. Jos esimerkiksi yöksi on tulossa kova pakkanen, tekoäly nostaa patteriverkostoon menevän veden lämpötilaa etukäteen, jolloin lämpötila ei ehdi notkahtaa.
Alvan asiantuntijat näkevät kunkin kiinteistön tilanteen reaaliajassa ja voivat säätää lämmityksen tehoa etänä tarpeen mukaan.
”Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus saada kaikki järjestelmässä olevat kiinteistöt yhden kytkimen taakse. Silloin kulutusjousto alkaa vaikuttaa suoraan siihen, miten lämpölaitoksia ajetaan. Se vähentää polttoaineiden tarvetta, leikkaa ilmastopäästöjä ja tuo aivan uudenlaista joustoa kaukolämmön tuotantoon”, Oumanin aluepäällikkö Matias Norberg sanoo.
Väre-yhteistyössä kehitetään myös uudenlaisia kaukolämmön palvelumalleja taloyhtiöille. Lämpöyhtiö tarjoaa automaation ja etäohjauksen osana kaukolämpöpakettia, ja Ouman on mukana laitetoimittajana ja urakoitsijana. Toisinaan kaukolämpöyhtiö uusii samalla ikääntyneen lämpökeskuksen. Kun vielä rahoitus järjestyy kuukausimaksulla, uusi palvelumalli on saanut monet taloyhtiöt kiinnostumaan.
Esimerkiksi Kuopiossa sopimuksia on syntynyt taloyhtiöiden kanssa syntynyt noin 30 kappaletta kahden vuoden aikana. Kuopion Energian tarjoama tuote on nimeltään Älykäs lämmönsäätö.
Yksi kuopiolaisista kohteista on iso 68 asunnon asuntoyhtiö Puistokatu 12 kaupungin keskustassa. Hallituksen puheenjohtaja Eila Miettinen kertoo, että asukkaat ovat olleet tyytyväisiä tasaisiin oloihin. Aiemmin liian kylmistä tai kuumista lämpötiloista tuli valituksia.
”Nyt on napina loppunut. Ollaan säädetty kaikille 22,5 astetta lämpötilaksi, ja siinä se pysyy aika tarkasti. Aiemmin saattoi olla usean asteen heitto ensimmäisen ja seitsemännen kerroksen välillä”, Miettinen kertoo. Hän on asunut taloyhtiössä vuodesta 1972 ja tuntee hyvin talon ja sen asukkaat.
Tyypillinen tilanne kerrostaloissa on se, että kun yksi asukas valittaa liian kylmästä lämpötilasta, tehoa nostetaan kaikille. Sen jälkeen valituksia voi tulla liian kuumista oloista. Ruljanssi kuormittaa huoltoyhtiöitä, taloyhtiöiden hallituksia ja lämpöyhtiön asiakaspalvelua. Automatiikan ansiosta lämpötilat pysyvät kurissa ja järjestelmän valvoja näkee jokaisen asunnon lämpötilan reaaliajassa.
Automaatio asennettiin Puistokadulle vuoden 2022 marraskuussa. Säästöä on kertynyt kaukolämpölaskussa on kertynyt vuoden aikana noin 10 prosenttia, Miettinen arvioi. Se on keskimääräinen säästölukema Oumanin taloyhtiökohteissa.
Kuopion Energia pilotoi kulutusjoustoa kuluvana talvena ja hakee kokemuksia niin asiakkaan kuin lämmön tuotannon puolelta. Tarkoitus on ottaa järjestelmän piiriin enemmän rakennuksia vaiheittain.
”Kokeilemme, kuinka paljon eri sääolosuhteissa voidaan vähentää lämpöenergian määrää, ja miten kiinteistöjen etäohjaus toimii käytännössä. Odotukset ovat kovat. Kuopiossa on seitsemän öljyllä käyvää varavoimalaa, ja kulutusjouston ansiosta niiden käyttöä voidaan luultavasti vähentää”, sanoo Kuopion Energian myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen.
Kulutusjoustosta on hyötyä myös kaukolämpöverkon häiriötilanteissa, Tirkkonen kertoo. Jos voimalaitokseen tulee vika ja lämmöntuotanto heikkenee tai katkeaa, tilanteen hallintaa auttaa se, että kiinteistöjen lämpötilat on tiedossa ja lämmitysenergian tehoa voidaan säätää etänä.
”Kaukolämpöala uudistuu kovaa vauhtia, ja yhtiöt päivittävät järjestelmiään nykyaikaan. Kulutusjouston avulla lämpöä voidaan tuottaa tarkalleen sen verran kuin tarvitaan eikä tippaakaan enempää. On hienoa olla mukana murroksessa, jolla on myös valtakunnallista merkitystä. Samalla taloyhtiöt, joiden rahat ovat tiukilla näinä aikoina, saavat edullisen ja älykkään lämmitysratkaisun. Ja kaupan päälle asukkaat saavat viihtyisämmät kodit”, Oumanin Matias Norberg sanoo.
Norbergin mukaan automaatiosopimuksia on tehty neljän Väre-yhtiön alueella yhteensä yli sataan kiinteistöön kolmen vuoden aikana, ja vauhti on kiihtymään päin. Väre-yhtiöiden lisäksi Ouman kehittää kulutusjoustoa muun muassa Turku Energian ja Oulun Energian kanssa. Lisäksi Oumanin järjestelmällä voidaan toteuttaa taloyhtiökohtaista huipputehon rajoitusta missä tahansa kaukolämpölämmitteisessä kiinteistössä.