Taloyhtiö tarvitsee terävät aivot
Neuvostoaikojen kolossille tehtiin nuorennusleikkaus – tuloksena lähes 65 prosentin säästöt energiakustannuksiin
Ulkoisesta olemuksesta voi olla montaa mieltä, mutta sisäinen kauneus on kiistatonta.
Sopruse 202 sai uuden tulevaisuuden, kun taloon tehtiin täydellinen energiatehokkuusremontti. Tallinnan Mustamäessä sijaitsevan asuinkerrostalon energialasku on pudonnut lähes 65 prosenttia. Asumisen olosuhteet ovat parantuneet selvästi. Ilmanvaihto toimii ja lämpöä jaetaan tasaisesti.
”Tämä talo on kuin helmi silitysrautakaupassa”, sanoo Aivar Paabo ylpeänä.
Paabon omistama yritys Profener on palveluntarjoaja, joka vastaa Soprusen talotekniikan valvonnasta ja ohjauksesta.
”Talotekniikan eri osa-alueet ovat kuin huippuartisteja, joiden johtoon tarvitaan pätevä kapellimestari”, Paabo sanoo. ”Automaatio on se mestari.”
Sopruse 202 nousi Mustamäen lähiöön vuonna 1971, kun Neuvostoliitto oli voimiensa huipulla. Rakennusmateriaalina oli poikkeuksellisesti tiili.
Työläisille rakennettiin nykyaikaisia asuntoja nopeasti ja tehokkaasti. Soprusen alueelle tehtiin lukuisia samankaltaisia pitkiä kuutioita, joiden suunnittelusta vastasi kuuluisa arkkitehti Raine Karp – sama mies joka oli piirtämässä myös Viron kommunistisen puolueen keskuskomitean päämajaa.
Virossa on noin 20 000 Sopruse 202:n tapaista taloa. Noin puolet niistä saavat tai ovat jo saaneet purkutuomion. Loput pidetään ja mahdollisimman monet korjataan perusteellisesti. Samantapaisia valintoja joudutaan tekemään myös muiden Baltian maiden sekä Suomen ja Ruotsin rapistuvissa lähiöissä.
Eristeillä ja lämpöpumpuilla
Sopruse 202:n remontit aloitettiin eristämisestä. Seiniin laitettiin 150 mm EPS-eristelevyt ja katolle 300 mm villaa. Ilmanvaihtokoneet uusittiin ja ilmanvaihtoon liitettiin kolme voimakasta poistoilmalämpöpumppua. Aivar Paabo sanoo, että Sopruse käyttää edelleen myös kaukolämpöä – mutta vain kylmimpinä päivinä.
”Investointi oli totta kai kallis, lähes 2,1 miljoonaa euroa, ja taloyhtiö joutui ottamaan suuren lainan. Käytännössä se hoidetaan kuitenkin helposti. Se raha, mikä energialaskussa nyt säästetään, käytetään lainan lyhennyksiin. Vastike on sama kuin ennen.”
Soprusen hanketta vauhditti mittava valtiontuki. Viro käyttää päästökaupalla tienaamiaan miljoonia energiansäästöhankkeisiin.
Suurikaan rahasumma ei kuitenkaan takaa sitä, että investointi onnistuu. Paabon mukaan Sopruse 202:n naapuritaloon Sopruse 244:ään tehtiin samantapainen remontti, mutta säästöt jäivät selvästi tavoitteesta ja 202:n saavutuksista. Asia selvisi lopulta ja syyksi paikallistettiin automaatiojärjestelmä. Sen toimintalogiikan ohjelmointi oli epäonnistunut, eikä toimintaa seurattu aktiivisesti käyttöönoton jälkeen. Ongelma on nyttemmin korjattu Profenerin toimesta.
”Kukaan ei huomannut, kun lämpöpumput oikuttelivat. Talo pysyi kyllä lämpimänä, se sai tarvitsemansa energian kaukolämpöverkosta. Tämä tuli kuitenkin omistajille kalliiksi.”
Älä säästä automaatiosta
Aivar Paabo suosittelee taloyhtiöitä valitsemaan aina parhaan mahdollisen automaatiojärjestelmän, jotta edellä kuvatun kaltaiset ongelmat voidaan välttää. Tärkeitä kriteereitä ovat älykkyys, luotettavuus ja yhteensopivuus sekä tämän päivän että tulevaisuuden laitteiden kanssa.
Sopruse 202:n järjestelmiä tarkkailee seitsemän toimilaitetta, jotka lähettävät tietonsa langattomasti pilvipalveluun. Ouflex-toimilaitteet ja pilvipalvelu Ounet tulevat suomalaiselta Oumanilta. Huippuluokan automaatiotoimituksen hinta jäi 4000 euroon. Se on vähäinen kustannus koko ponnistuksen hintaan verrattuna.
”Ennen huoltomiehet juoksivat paikan päällä tarkistamassa, onko kaikki kunnossa. Nykypäivän valossa se oli aika alkeellista toimintaa. Pilvipalvelu säästää sekä aikaa että rahaa. Operaattori voi valvoa samanaikaisesti jopa sataa kohdetta ja tehdä sen nousematta tuoliltaan, joka sijaitsee vaikkapa Bahamasaarilla.”
Profener aloitti yhteistyön Oumanin kanssa vuoden 2014 alussa. Aivar Paabo on myynyt lyhyessä ajassa Ouflexien ja Ounetin automaatioyhdistelmän 30 taloyhtiölle. Lyhyen aikavälin tavoite on 100 asiakasta, eikä kasvulle näy vielä rajoja. Rajoitteita ja hidasteita sen sijaan riittää.
”Taloyhtiöhän on kuin kolhoosi”, Paabo sanoo. ”Ja taloyhtiötä hallitsevat minun ikäiseni ihmiset, jotka ovat sitä mieltä, että he eivät halua ottaa missään nimessä pankkilainaa. Nuoriso ymmärtää energiaremonttien logiikan, mutta hallituksia ja yhtiökokouksia hallitsevat vanhat ihmiset.”
Tehokkain vaikuttamisen keino on naapurikateus, Virossakin. Paabo järjestää taloyhtiöiden oppositioryhmille seminaareja, joissa tutustutaan lähiseudulta löytyvien edelläkävijöiden saavutuksiin.
”On tämä vielä monin paikoin narulla työntämistä. Mutta suuret massat ovat hoksaamassa asian, ja sitten kun massa liikkuu, sitä ei pysäytä mikään.”