Osaava ja aktiivinen isännöitsijä auttaa taloyhtiötä säästämään kustannuksissa
Teimme näin poikkeusaikana tilanteen vaatimalla tavalla isännöitsijähaastattelun etänä sähköpostitse ja puhelimitse. Haastattelimme tällä kertaa Karjalan Tilipalvelu Oy:n isännöitsijä Juha Hännistä ja kysyimme hänen kokemuksiaan yhteistyöstämme. Karjalan Tilipalvelulla on toista sataa isännöitävää kohdetta Joensuun ympäristössä. Yhteistyö Oumanin kanssa on alkanut vuonna 2018 ja jatkunut nyt yli puolitoista vuotta.
Energiatehokkuus ja olosuhdeseuranta
Hännisen isännöimissä taloyhtiöissä energiatehokkuutta on lähdetty parantamaan huipputehonrajoituksella, sekä huone -ja sääkompensoinnilla. Huipputehonrajoitus on ohjelmallinen ominaisuus Oumanin lämmönsäätimessä. Ohjelma reagoi lämmitysjärjestelmän ja käyttöveden kulutuspiikkeihin pudottamalla lämmityksen tehoa, aina kullekin taloyhtiölle määritetyin rajaehdoin. Tällä saadaan kiinteistön energian kulutuksen tehopiikit hallintaan, mikä näkyy lopulta taloyhtiön lämmityskuluissa. Taloyhtiön normaali lämmitys tapahtuu ulkolämpötilan mukaan. Kun lämmityksen ohjaukseen otetaan mukaan Oumanin langaton huonelämpötila -ja kosteusanturi, saadaan lämmönsäätöön reaaliaikainen tieto rakennuksen todellisesta lämmöntarpeesta. Tällöin tyypilliset, jo vuorokausitasolla tapahtuvat, lämpötilojen huojumiset asunnoissa saadaan paljon maltillisemmaksi. Sääkompensointi huomioi tulevan vuorokauden sään muutokset (lämpötila, tuuli, ilmankosteus ja auringonvalo). Taloyhtiön rakenteesta ja fyysisestä sijainnista riippuen tällä voi olla suurikin vaikutus asuinviihtyvyyteen.
– Kun huoneistot anturoidaan ja liitetään etävalvontaan, saadaan ”lämpökartta” huoneistojen todellisista lämpötiloista. Tätä voidaan hyödyntää lämmitysjärjestelmän tasapainottamisessa tai muutoin säätöä tarvitsevien tilojen perusteena, Hänninen kertoo. Toki järjestelmään liitetyt muut kohteet, esim. päävesimittari ja sitä kautta vesivuotojen seuranta, sekä itse lämmitysjärjestelmän vikahälytyksien linkittäminen kiinteistöhuollolle, ovat etupainotteista asumisen viihtyvyyden ja kustannusten minimointia, avaa Hänninen.
Rahoituksen avulla kustannusta voidaan jakaa useammalle tilikaudelle
Hankinta on mahdollista toteuttaa kertainvestoinnilla tai rahoituksella. Kolmen vuoden rahoituksella voi syntyvä säästö ylittää kk-maksun jo ensimmäisestä kuusta alkaen.
– Automaation päivitys on aina taloudellinen investointi ja on hyvin yhtiökohtaista, millaisessa kunnossa kassa on. Yleensä suuremmissa yhtiöissä maksuvalmius on parempi, jolloin ne pysyvät maksamaan päivityshankkeen kerralla. Pienemmissä yhtiöissä taloudellinen tilanne ei usein ole niin hyvä ja odotettavissa olevat euromääräiset säästöt ovat luonnollisesti pienemmät. Niinpä niissä on monesti hyödynnetty rahoitusmallia. Tämä on pienten yhtiöiden talouden tasapainotukselle tärkeää, koska näin saadaan kustannuksia jaettua useammalle tilikaudelle eikä kassarasite muodostu liian suureksi, Hänninen muistuttaa.
Itse automaation päivitystyö ja anturointi ovat sujuneet ilman suurempaa haittaa taloyhtiöille. Yhtään valitusta en ole kuullut asian suhteen. Kaikki on mennyt sovitusti ja aikataulun mukaan, Hänninen lisää.
Osaava ja aktiivinen isännöitsijä auttaa taloyhtiötä säästämään kustannuksissa
– Isännöitsijän roolissa toimin hallituksen ohjeiden mukaisesti toteuttaen yhtiöiden hallinnolliset rutiinit ja perustoiminnot. Tekniikka on kuitenkin aina kiinnostanut minua, joten etsin, opiskelen ja pyrin oman asiantuntemukseni ja osaamiseni avulla tuomaan taloyhtiöille tietoon asumisviihtyvyyttä edistäviä ratkaisuja ja säästöjä. Oumanin kiinteistöautomaatioratkaisut ovat tästä hyvä esimerkki. Taloyhtiöt ovat yksilöllisiä ja tarpeet vaihtelevat. Samat ratkaisut ja toimenpiteet eivät ole automaattisesti järkeviä kaikissa yhtiöissä. Tämä tekee työstäni mielenkiintoista, Hänninen jatkaa.
– Lämmityskulut näyttelevät kuitenkin taloyhtiöiden kustannuksista suurta osaa, joten siellä on olemassa myös merkittävä säästöpotentiaali. On hieman huvittavaa joskus seurata, kuinka yhtiökokouksissa saatetaan takertua esimerkiksi kopiokustannuksiin, jotka ovat kuitenkin aika merkityksettömiä verrattuna vaikkapa lämmityskuluihin, Hänninen kuvailee.
Automaation päivityksellä säästöjen lisäksi myös muuta hyötyä
Tänä päivänä taloyhtiön automaation ei tarvitse rajoittua vain lämmön ja käyttöveden säätämiseen. Taloyhtiön sähköohjaukset; ilmanvaihto, LTO, lukitukset, valaistukset, vedenkulutus, taloyhtiön sauna, ränni -ja luiskalämmitykset jne. voidaan liittää osaksi automaatiota ja pilvivalvomoa. Tällöin niitä voidaan hallita ja seurata reaaliajassa etänä esimerkiksi kiinteistönhuollon toimesta. Lisäksi ilmenevistä vioista saadaan heti hälytys, jolloin rahallinen haitta taloyhtiölle ei ehdi muodostua vian suuruuteen nähden kohtuuttoman suureksi. Järkevä aika automaation parannukselle taloyhtiössä on aina, mutta esimerkiksi linja -tai sähkösaneerauksen yhteydessä olisi järkevää päivittää myös taloyhtiön automaatiojärjestelmä suuremmassa mittakaavassa nykyaikaiseksi.
– Lämmityskustannuksista saavutettavat säästöt ovat tietysti yksi merkittävä syy, miksi automaatiojärjestelmää kannattaa päivittää. On kuitenkin muitakin etuja, jota nykyaikaisen etävalvonnan avulla voidaan saavuttaa.
– Eräässäkin uudehkossa taloyhtiössä havaitsimme, että LTO-laitteiden sähköt olivat jääneet urakoitsijalta epähuomiossa kokonaan kytkemättä viidessä huoneistossa. Samassa taloyhtiössä jouduttiin yhdelle rivitalolle rakentamaan oma lämmityspiirinsä shunttauksineen. Kaikki tämä paljastui etävalvonnan avulla. Löydökset ja niiden korjaantuminen huojentavat ja lämmittivät näin hallinnollisen isännöitsijän mieltä, Hänninen toteaa. Monesti syyttävä sormi osoittaa isännöitsijän suuntaan, kun etsitään syyllistä ongelmatilanteissa, Hänninen kertoo.
– Oumanin automaation osalta monessa kohteessa olemme vielä alkutaipaleella, mutta positiivista palautettakin on jo tullut, Hänninen summaa.
Pyydä tarjous oman alueesi tiimiltä
Voit myös kokeilla säästölaskuria/tarjouslaskentatyökalua, jonka avulla voidaan arvioida taloyhtiön säästöpotentiaalia, mikäli taloyhtiössä tehtäsiin tarjoamamme toimenpiteet. Laskurista näet myös tarkemman toimenpide-erittelyn.
Säästölaskuriin