Skip to content

Taloyhtiöissä on enemmän luuloteltua osaamista kuin aitoa ymmärrystä

Huippuisännöitsijä Henri Lievonen: ”Taloyhtiöissä on enemmän luuloteltua osaamista kuin aitoa ymmärrystä”

Tämä työ ei muuta Kiinaan

Diplomi-insinööri Lievonen vaihtoi alaa ja ryhtyi isännöitsijäksi, jonka lempilaji on taloyhtiöiden energianlaskujen hoikistaminen.

Yllättävän villi kenttä. Liikekiinteistöjen puolella on enemmän rakennusten energiankulutukseen liittyvää osaamista, mutta asuntoyhtiöissä tilanne on varsin heikko. Näin sanoo Henri Lievonen, Toijalan seudulla vaikuttava isännöitsijä.

”Harakoille menee liian paljon lämpöä. Asuntoyhtiöissä on enemmän luuloteltua osaamista kuin aitoa ymmärrystä. Ei osata tai ei välitetä. Tekniikka on aika lailla niissä kantimissa, mihin ne ovat jääneet kun talo rakennettiin.”

akaa_artikkelikuva2

Lievosen näkemyksiä kannattaa kuunnella, sillä hän on paneutunut työhönsä poikkeuksellisen perusteellisesti. Akaan OP-Kiinteistökeskuksen palveluksessa työskentelevän ammattilaisen saavutukset palkittiin pari vuotta sitten Vuoden isännöitsijän tunnustuksella.

Lievosen asiakkaat tuntevat nahoissaan kiinteistöjen hoitokulut, jotka ovat kohonneet vastustamattomalla tavalla 2000-luvun aikana. Energialasku on hänen mukaansa lähes ainoa kuluerä, jonka suuruuteen taloyhtiö voi omilla päätöksillään vaikuttaa.

”Tämä on suuri mahdollisuus. Mutta joskus asukkaita on vaikea saada uskomaan siihen. Osa ajattelee, että ei tuo pidä paikkaansa. Että varmaan myyntimiehet voivat niin luvata, mutta ei se voi olla olla.”

Lievonen sanoo, ettei osa vanhemmasta väestä pidä siitä, että isännöitsijä perehtyy asioihin.
”Jotkut ihmiset puhuvat, että sellainen isännöitsijä pitäisi panna vaihtoon. Heille sopisi mieluummin isännöitsijä, joka ei tee mitään. Ajatellaan, että vastikkeet pysyvät alhaalla, kun ei tehdä mitään mutta silloin jää tekemättä myös sellaisia asioita, joilla vastikkeita saadaan alennettua.”

Hermo pitää paljon paremmin

Henri Lievonen

Henri Lievosen vastuulla on noin 30 taloyhtiötä ja 2 lämpöyhtiötä Toijalan seudulla. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri, joka teki aiemmin uraa tekstiiliteollisuudessa. Päätös maisemien vaihtoon kypsyi, kun ala kurjistui ja oma työnantaja teki konkurssin.

”Totesin, että en jaksa enää tällaista alaa. Haluan sellaisen työn, jossa riittää hommaa ja työnantajan joka ei muuta Kiinaan.”

Siitä on nyt neljä vuotta. Lievonen on ollut päätökseen tyytyväinen. Isännöitsijän työ on monipuolista ja vaiherikasta.

”Sillä tiellä ollaan. Tässä joutuu ja pääsee olemaan tekemisissä kaikenlaisten ihmisten kanssa ja heidän joukossaan on hyvinkin mielenkiintoisia persoonia. Alussa hermo piti joissakin tilanteissa heikommin mutta nyt se pitää jo enimmäkseen hyvin.”

Lievosen vastuulla olevissa taloyhtiöissä puhutaan usein energiankäytön tehostamisesta lämmönsäädön ja lämpöpumppujen avulla. Oumanin Lämpömestari-palvelua hän on hyödyntänyt kaikkiaan kuudessa taloyhtiössä.

Tulokset ovat olleet tavoitteiden mukaisia:
”Ollaan aika lailla siellä, missä pitikin olla. Saavutetut säästöt ovat liikkuneet 15 prosentin molemmilla puolilla.”

Kroppa tottuu nopeasti

Henri Lievonen

Lievosen mielestä Lämmönvahdin kustannustehokkuus on hyvää tasoa. Investointien takaisinmaksu on noin 2-3 vuotta. Myös asukkaiden tyytyväisyys on säilynyt korkeana.

Isännöitsijä muistuttaa, että kiinteistön lämpötilaerojen tasaaminen johtaa lähes aina keskusteluun taloyhtiössä. Ne asukkaat, jotka ovat tottuneet 24-25 asteen lämpöön, huomaavat varmasti muutoksen, kun lämmöt säädetään 21-22 asteeseen.

”Ei siellä kylmä ole, mutta muutos vaatii tietenkin totuttelua. Ihmisen kroppa tottuu uuteen lämpötilaan muutamissa viikoissa. Elämä jatkuu taloyhtiössä niin kuin ennenkin – paitsi rahaa riittää paremmin joihinkin muihin asioihin kun energiasta on otettu löysät pois.”

Henri Lievonen uskoo siihen, että vasta pieni osa taloyhtiöistä – ehkä noin 10-20 prosenttia – on ryhtynyt systemaattisesti kehittämään energiatehokkuutta. Uudehkoissakin taloyhtiöissä lämmitystä ohjataan pelkän ulkolämpötilatiedon mukaan ja suuret kerrostalot puhaltavat lämmöt ilmanvaihdon kautta taivaan tuuliin. Lämmön talteenottoa ei ole.

”Tiedän hyvin, että jos isännöitsijällä on paljon hommia, hän ei jaksa hakata päätään seinään määräänsä enempää näiden asioiden kanssa. Mutta minä koen, että energiansäästön sekä taloudellisesti että moraalisesti välttämättömänä asiana. Muutos on usein työläs, mutta tulokset palkitsevat myös isännöitsijän.”

 

Kuvat © Maija Tallavaara-Hamari

 

Avainsanat
Energian säästö, Energiatehokkuuspalvelut, Kokemuksia lämmönvahdista, Lämpömestari, Lämpömestari-palvelu, Tarpeenmukainen tasapainotus